Actoren in de Veranderdriehoek

 

Initiatiefnemer

Iemand met nieuwe ideeën en de energie om dingen aan te wakkeren.

 

Manager

Voelt zich enerzijds verbonden met het initiatief tot verandering, maar anderzijds ook verantwoordelijk voor de huidige structuur. Managers moeten zorgen voor de logistiek en andere formaliteiten om te zorgen dat iedereen zijn deel doet.

 

Leverancier

Levert de benodigde middelen voor het initiatief. Leveranciers voelen zich zowel verbonden met het initiatief en de structuur en dragen hieraan bij op basis van opdrachten.

 

Activist

Activisten streven verandering na, maar geven weinig om de huidige structuur. Het maakt de activist niet zoveel uit als de beoogde verandering de huidige structuur zou doen vernietigen, waarschijnlijk omdat ze de huidige structuur beschouwen als loutere blokkade.

 

Ordebewaker

Ordebewakers zijn verbonden en trouw aan de huidige structuur. Zij behouden liever de status quo dan dat ze meewerken en verandering faciliteren.

 

Overlever

Zijn voornamelijk bezig met persoonlijke omstandigheden in plaats van met de groep. Overlevenden te doen wat nodig is om rond te komen, en zijn niet bereid om risico's te nemen.

 

Vrije actor

Iemand die met de positie en de vaardigheden om te doen wat nodig is voor een gezond netwerk. Vrije actoren kunnen handelen met of zonder mandaat. Echter, ze zijn alleen effectief als ze het respect en de waardering van anderen hebben verdiend.

Netwerken: wat is er zo anders aan?