We hebben altijd tegelijkertijd met netwerken op verschillende niveaus te maken. Wanneer we om uit te vinden welke maatregelen genomen moet worden op een bepaald moment, het is belangrijk om te weten in welke interactie patronen wilt u ingrijpen. Ik maak onderscheid tussen:

 

  • Het kern-netwerk 
  • Het horizontale netwerk
  • Het verticale netwerk

 

Het kernnetwerk bestaat uit partners die hun krachten gebundeld hebben om een idee te realiseren.

 

Dit is de 'thuisbasis'. Aanvankelijk stond je misschien zelfs alleen. De volgende stap is om bondgenoten te vinden die jouw ambitie delen. Misschien inspireer je hen. Misschien inspireren zij jou. Soms ontstaat de ambitie uit een dialoog binnen een bestaand sociaal network.

 

Het kernnetwerk bestaat uit mensen die samen verandering in hun wereld willen brengen.

 

Het horizontale netwerk bestaat uit actoren die moet bewegen om uw initiatief tot een succes te maken. Ze weten misschien niet dat ze hier deel vanuit maken.

 

Het is aan de Kernnetwerk om de actoren in het Horizontale netwerk strategisch te motiveren.

 

Het Verticaal Network is iedereen in de wereld waar de verandering zal plaatsvinden. Alle netwerken, groot en klein, zijn uiteindelijk verbonden met de wereldwijde ecosysteem dat functioneert als een reusachtige levend organisme. De zoektocht naar duurzame ontwikkeling is niets minder dan de plicht om onze wereld gezond te houden.

 

Elke beweging voor verandering in horizontale netwerken moet rekening houden met het domino-effect op de grotere netwerken waar ze deel van uitmaken. Op de een of andere manier, het moet een positieve bijdrage leveren aan het grotere plaatje.

 

De netwerk-hulpmiddelen in de FAN benadering gelden voor elk van deze niveaus, maar het is belangrijk om eerst het goede niveau te identificeren.

 

Zie ook:

Wat is een netwerk?

Netwerken, Structuren en Systemen